Trenger du ny gassbrenner til turene i sommer?

12.06.2017
Trenger du ny gassbrenner til turene i sommer?

Ingenting vekker apetitten mer enn frisk luft og opplevelser. Mat som du lager og spiser ute smaker ekstra godt, og enda bedre om du har gått en tur først. Det er vel ingenting ting som slår bålkaffe og turmat over et sprakende bål, men det er tider på året det ikke er lov å fyre bål, og det er heller ikke overalt du finner ved.

Da er en gassbrenner tingen. Gassbrennere er veldig enkle å bruke, det er bare å skru gassboksen på brenneren og tenne på. Koking går raskt da gass brenner med høy temperatur, - opp mot 3000w under gode forhold. De fleste gassbrennere i dag har egen tenningsmekanisme, som gjør at du kan tenne opp uten fyrstikker. (Piezotenner) Det kan uansett være lurt å ha med lighter eller fyrstikker i tilfelle tenneren ikke skulle virke. Gass brenner rent og krever lite vedlikhold. Det er også lett å regulere varmen og det gir deg god kontroll på matlagingen.

Enkelt kan vi dele opp gassbrennere i tre grupper:
1. De små lette, brennerene som monteres rett på gassboksen og de veier ofte ikke mer enn rundt 80 - 100 gram.
2. Så får du litt større systemer hvor det er en slange i mellom brenneren og gassboksen. Disse brennerene har egne ben og de har et lavt tyngdepunkt som gjør at de er forholdsvis stødige og som gjør det godt egnet til matlaging.
3. Den siste gruppen er et komplett sett, med kjele som monteres rett på brenneren. Kjelen til disse settene er forholdsvis små og er egnet for en til to personer.

Ved valg av gassbrenner skal du huske på at en brenner med lite brennerhode har vanligvis liten spredning av flammen, og det betyr at det blir mye varme på et lite område. Det er bra når du skal koke vann, men om du ikke passer på, så kan maten fort bli svidd. Her finnes det kjeler og panner med varmeveksler som fordeler varmen bedre og reduserer gassforbruket. Et større brennerhode sprer varmen over et større område og varmer opp kjelen jevnere, er derfor mer egnet til matlaging, men det tar litt lenger tid å koke opp vann. Så tenk igjennom om du bare skal varme vann til Real Turmat og et kaffekok, eller lage mat i gryter og panner. Brennere som står på bakken er betydlig stødigere enn brennere som du monterer på gassboksen, så skal du bruke store kjeler bør du velge en stabil brenner. Støtteben på gassboksen øker stabiliteten og anbefales. De fleste brennere trenger god vindskjerming, så sett brenneren godt i le når det blåser. Det minsker koketiden og gassforbruket veldig. Flere produsenter advarer mot å bruke vindskjermer, fordi gassboksen og regulatoren kan bli farlig varme om man skjermer for godt. Ikke bruk brenneren inne i teltet på grunn av brannfare og kullosforgiftining, og hold brennbare ting godt unna flammen.

Gass er genialt å bruke vår sommer og høst, men på kalde vinterdager med temperaturer under minus 5 grader, blir det mindre trykk i gassboksen, og gassen går over til væskeform og blir midlertidig ubrukelig. Det kan hjelpe å snu gassbokse på hodet, eller varme boksen inne i jakken først, men gassen vil brenne dårlig.
Propan har et kokepunkt på -42 grader, og brennere basert på ren propan vil fungere veldig godt uner kalde forhold. Isobutan og butan har et kokepunkt som ligger mye nærmere 0 grader, og vil derfor gi problemer ved lave temperaturer man ofte opplever på vinteren. Utfordringen er at gassen oppbevares under trykk, slik at den er i flytende tilstand i gassboksen. Først når ventilen åpnes og gassen slippes ut i atmosfærisk trykk, går den over i gassform. For å holde propan i flytende form kreves høyt trykk, og kraftige beholdere av den typen man bruker til hytte- og campingkomfyrer. For å kunne bruke lette beholdere må man tilsette butan og isobutan, slik at det påkrevde trykket blir mindre. Dette går ut over funksjonen i kulde. Det er derfor en kjensgjerning at lette gassbrennere, basert på propan/butanblandinger, ikke tåler all verden av kulde og egner seg aller best vår, sommer og høst. Skal du på tur vinterstid, anbefales det å bruke mulitfuelbrenner.

Brenntider
En gassboks på 100 gram har en brenntid på 0,6 - 1,5 timer avhengig av styrke. Totalt 6 liter vann
En gassboks på 230 gram gir en brenntid på 1,5 - 3 timer avhengig av styrke Totalt 15 liter vann
En gassboks på 450 gram gir en brenntid på 3 - 6 timer avhengig av styrke. Totalt 30 liter vann.

Alle nyheter fra MX Sport:

22.09.2017
Høstferien

- hva skal du i høstferien?

Jeg drømmer om flotte dager med bålkos, hjemme, ikke langt fra der jeg bor. Det er ikke mer som skal til for at jeg skal senke skuldre og nyte livet.

Les mer
12.06.2017
Trenger du ny gassbrenner til turene i sommer?

Ingenting vekker apetitten mer enn frisk luft og opplevelser. Mat som du lager og spiser ute smaker ekstra godt, og enda bedre om du har gått en tur først. Det er vel ingenting ting som slår bålkaffe og turmat over et sprakende bål, men det er tider på året det ikke er lov å fyre bål, og det er heller ikke overalt du finner ved.

Les mer
31.05.2017
Fiske i ferskvann

Om du skal få fisk handler ikke om å ha fiskelykke, men å være på rett sted, til rett tid med rett agn. - og da er det er jo lykke å være der!

 

Norge er et langstrakt land med lang kystlinje og utrolig mange innsjøer. Vi har mye fisk sammenlignet med andre land, men vi har ikke så mange arter. I verden finnes det omlag 30.000 fiskearter og i Norge har vi ca. 250 til 300 forskjellige fiskearter. Ca. 40 av disse er ferskvannsfisk.

Les mer
06.04.2017
Lite og lett i tursekken

Om du synes dagsmarsjene blir for slitsomme, sekken blir for tung eller du har en skade eller annet som gjør at du ikke kan bære tungt? Det ultralette turutstyret kan forlenge de aktive årene for mange friluftsmennesker.  Hvor mye lettere er opp til deg, dine preferanser og lommeboken din.  Og du har mye å ønske deg til bursdag og jul!

Les mer
01.12.2016
Det er bare tull å fryse!

Kjenner du deg igjen når jeg spør: Har du sittet i skiheisen og villet hjem for du fryser så innmari?

Har du sittet på jaktpost eller fisket og fryst så du ristet og gått hjem uten hverken dyr eller fisk?

Har du stått og trampet deg varm som publikum når du har sett på vintersport eller ventet trofast på fotballtreninga i skikkelig surt vær? 

Les mer
30.09.2016
Glade føtter på tur!

Gode sokker er viktig når du er ute på tur.

Les mer
<< Første < Forrige 1 av 6 Neste > Siste >> | Vis alle
©2012 - HAUKELITUNET - Tel: +47 918 60 500 - E-post
Nettsideløsning og Webdesign fra Uni Micro Web